Σε όλες μας αρέσουν τα πανάκριβα διαμάντια. Αλλά μήπως αυτή είναι μια επιθυμία, που περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί εμάς και τον πλανήτη; Στην βιομηχανία της μόδας η έννοια του sustainability έχει μπει από καιρό στη συζήτηση και μας προτρέπει να γίνουμε πιο συνειδητοί και ηθικοί καταναλωτές. Πώς, όμως, μπορούμε να είμαστε “σωστοί” όταν επιλέγουμε τα κοσμήματά μας;
- Eco-friendly μέταλλα: Αναζητώντας κοσμήματα από “ήπια” μέταλλα, όπως ο ορείχαλκος, το σμάλτο, το ατσάλι, το αρζαντό βοηθάμε στον περιορισμό της υπερ-εξόρυξης του χρυσού και του αργύρου.
- Ανακυκλώσιμα υλικά: Πέρα από το ατσάλι, το μέταλλο που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλα στη στην παραγωγή και γι’ αυτό είναι το κύριο ανακυκλώσιμο μέταλλο, υλικά όπως οι κεραμικές χάντρες, το ξύλο, το γυαλί ή το καουτσούκ είναι όμορφες, εναλλακτικές επιλογές για την “υπεύθυνη” κατασκευή κοσμημάτων.
- Ημι-πολύτιμοι λίθοι: Όλοι πια γνωρίζουμε πως αντί να φορέσουμε “ματωμένα” διαμάντια, μπορούμε να αναζητήσουμε τη λάμψη σε “ηθικά” κοσμήματα με ημι-πολύτιμους λίθους, όπως το ζιργκόν, ο απατίτης, ο μαλαχίτης, οι ορυκτές πέτρες ή οι επεξεργασμένα κρύσταλλοι.
- Επίχρυσα και επάργυρα κοσμήματα: Η εξόρυξη χρυσού και αργύρου συνδέεται παραδοσιακά με την εργασία σκλάβων, τη ρύπανση, τον πόλεμο και την εκμετάλλευση. Είμαστε ικανοί να αλλάξουμε αυτές τις συνθήκες, με μικρές κινήσεις μεγάλου αντίκτυπου.
- Κορδόνια και νήματα: Ας επενδύσουμε σε αναπάντεχα υλικά τα οποία δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη, ενώ παράλληλα προσδίδουν μια avant garde νότα στο στυλ μας!
- Know your artist: είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε καλλιτέχνες και τεχνίτες που εμπιστευόμαστε. Η διαφάνεια και βιωσιμότητα των συνθηκών παραγωγής των κοσμημάτων μάς μας αφορά.